• BESÖK MED KATT

Besök med katt

Att besöka veterinären kan vara stressande för en katt, men det finns många saker du som djurägare kan göra inför besöket för att underlätta för katten.

Transportburen
Transportburar ska vara stabila, rymningssäkra och det skall vara lätt att komma åt katten utan våld.  Burar som öppnas upptill och är förstärkta med plast är utmärkta, de  är enkla att rengöra och desinficera, samt tillåter inte att katten gömmer sig när man vill ha ut den ur buren.

Helst ska katten se buren som en del av möblemanget i sitt hem så att buren inte blir en signal för en stressig resa. Det är bra om buren kan vara en av kattens sov-/viloplatser, men om det inte är möjligt så kan man ta fram buren och vänja katten vid den några dagar innan klinikbesöket. Att mata katten, eller ge favoritgodiset i buren hemma kan bidra till att skapa en positiv upplevelse för katten som är kopplad till transportburen.

Buren måste ha en bekant och lugnande lukt för katten. Man kan lägga ett klädesplagg  som doftar av kattens favoritperson eller filt eller dylikt som katten har använt. Använd gärna Feliway® (www.feliway.se), en syntetisk motsvarighet till kattens egna ansiktsferomoner, som förmedlar en trygghetskänsla. Spraya Feliway spray i transportburens alla fyra hörn, samt mitt på golvet och vänta i 15 minuter innan katten introduceras.

På kliniken
Kom i god tid till klinikbesöket så kan du och din katt sitta i undersökningsrummet en stund innan veterinären kommer. Öppna gärna burens dörr. Katter är nyfikna och många vill gärna smyga omkring och bekanta sig med rummet en stund innan undersökningen börjar.