• KASTRERING

Kastrering

Katt

På Djurdoktorn kastrerar vi katter från och med 6 månaders ålder. Katten skall fasta 6 timmar före ingreppet.Vi vill dessutom att du lämnar med en liten fleecefilt som vi kan svepa in djuret i efter narkosen för att undvika nedkylning.

Kontrollera att din hankatt har två testiklar. Om en testikel ligger i buken (kryptorchid) görs ett annat upplägg på operationen.

Det finns många fördelar med att låta kastrera sin katt. Inte minst för att man då undviker att det föds oönskade kattungar som senare kanske blir hemlösa. Dessutom är risken mycket mindre att din hankatt hamnar i slagsmål och bli skadad om han är kastrerad. Han blir också mindre sugen på  att ge sig ut på “frieri” och därmed minskar risken för att han blir påkörd.

Hankatter brukar sällan vara besvärade av sina kastrationssår och behöver sällan krage efter operationen. Däremot bör de hållas inne några dygn så att du som ägare kan kontrollera att såret verkar läka som det ska.

Att kastrera sin honkatt istället för att ge p-piller är ett mycket bra alternativ. Hormonerna som finns i p-piller ökar markant risken för  juvertumörer hos honkatten. Juvertumörerna är oftast elakartade och kan sprida sig i kroppen. Dessutom eliminerar en kastration risken för livmoderinflammation som också är ett allvarligt sjukdomstillstånd. Honkatter bör bära en krage i ca en vecka  efter operationen för att förhindra att de slickar på såret som annars kan bli infekterat och läka dåligt. Under denna tid skall hon hållas inomhus.

Tänk på att din honkatt inte får löpa när det är dags för operationen. Har du bokat en operationstid och din katt börjar löpa så måste du boka om tiden. Det innebär stor risk för blödningar och komplikationer om man opererar en honkatt som är i löp.

Hund

På Djurdoktorn kastrerar vi bara hanhundar.

Kom ihåg att din hund skall fasta 6 timmar före operationen. Vi vill dessutom att du lämnar med en liten fleecefilt som vi kan svepa in djuret i efter narkosen för att undvika nedkylning.

Att kastrera sin hund, både hane och tik, blir allt vanligare. Det finns flera fördelar med det. Hanhunden slipper den sexuella stress som uppstår flera gånger om året när det finns tikar i området som löper. Många blir så stressade att de slutar äta och inte får någon ro i kroppen.  Risken att han hamnar i slagsmål med andra hundar minskar avsevärt och hunden brukar i de flesta fall bli lugnare och mer harmonisk.
Tikar som kastreras tidigt löper mycket mindre risk att drabbas av juvertumörer senare i livet. Om man kastrerar henne före första löpet har forskningen visat att risken för juvertumörer senare i livet blir som allra minst.

Livmoderinflammation är ett annat mycket vanligt och livshotande sjukdomstillstånd hos tik och risken för det försvinner naturligtvis helt på en kastrerad tik. Vissa tikar kan ha mycket besvärliga skendräktigheter efter att de har löpt, det beteendet slipper man också hos en kastrerad tik.

Både hanhundar och tikar måste bära krage i ca 10 dagar efter operationen för att de inte ska slicka på såret och orsaka infektion och läkningsproblem.
De nackdelar som kan nämnas när det gäller kastration av hundar är att de får lättare att gå upp i vikt p.g.a. att ämnesomsättningen minskar. Det kan justeras med anpassad kost. Hos vissa raser med mycket päls kan pälsen bli ulligare och ändras i kvalitet. Tikar kan när de bli äldre drabbas av urininkontinens, det kan dock behandlas medicinskt.

Kanin

På Djurdoktorn kastrerar vi bara hankaniner.

Tänk på att kaniner aldrig ska fasta för en operation. De skall äta precis som vanligt.

Vi vill gärna att du lämnar med en liten fleecefilt som vi kan svepa in djuret i efter narkosen för att undvika nedkylning.
Kaniner blir könsmogna runt 3-4 månaders ålder och det är från den åldern som man kan kastrera dem.

Om man har både en hane och en hona som bor tillsammans och som inte ska få ungar så gäller det att se upp och skilja dem åt eftersom de blir könsmogna så tidigt.
Könsmogna hankaniner slåss med varandra och kan skada varandra ordentligt. De kan dessutom  bli aggressiva mot sin ägare och börja bitas och även börja urinmarkera. Det beteendet brukar upphöra efter kastrering.
​Honkaniner drabbas i relativt stor utsträckning av cancer i livmodern när de blir äldre och därför är kastrering en bra förebyggande åtgärd. Att kastrera en honkanin är ett större ingrepp än för en hankanin eftersom man måste öppna buken på honorna.
Kaniner är flyktdjur och därmed ganska lättstressade och det är därför lite större risk att söva dem än t.ex. hundar och katter. Vi söver dock din kanin med största försiktighet och det är mycket sällan det händer något allvarligt.