• BETEENDE

Beteende

På djurdoktorn har vi en etolog, Ebba, som arbetar med både personal och djurägare i beteenderelaterade frågor hos våra sällskapsdjur. Ebba är framför allt kunnig inom hund- och kattbeteende men kan även ta sig an andra djurarter.

Det är inte särskilt ovanligt att djurägare upplever problem i samspelet med sina djur någon gång under djurets liv. Om ni upplever svårigheter är det aldrig fel att söka hjälp – hos oss samarbetar veterinär och etolog för att få en helhetsbild av djurets hälsa, både fysiskt och mentalt. Det betyder att vi ofta börjar med att utesluta fysiska sjukdomar innan vi påbörjar behandling med beteendemodifiering.

Ett besök hos Ebba börjar oftast med att ni träffas på kliniken och går igenom problematiken och hur ert liv tillsammans ser ut. För att kunna ringa in problemet och sätta in korrekt behandling behöver Ebba göra en utredning av orsakerna bakom djurets beteende, det görs genom att ni får besvara frågor och berätta om er situation. Om inte djuret kan följa med till kliniken pga svår rädsla eller liknande så går det bra att ni tar med er videomaterial på djuret eller att ni bokar in hembesök istället för att ses på kliniken. Vid behov så görs även en veterinärundersökning i samband med det första mötet. Därefter görs en åtgärdsplan som ni även får via mail efter första träffen. Sedan är det upp till er – att förändra beteenden tar tid och tålamod, och det mesta arbetet behöver göras hemma och av er som djurägare. Ebba finns med som guide och är tillgänglig för rådgivning, men det är ni som gör jobbet. Vid första träffen bestämmer ni tillsammans med Ebba om och i så fall när ni behöver träffas igen för uppföljning och ytterligare rådgivning. Det är vanligt att man behöver träffas minst två gånger.

Om ni upplever oönskade beteenden eller problem med era djur, tveka inte att ta kontakt! Det kan handla om aggression, rädsla, rumsorenhet, svårigheter att klippa klor, utfall vid hundmöten, djur i hemmet som inte kommer överens, rädsla/stress i samband med veterinärbesök, separationsångest för att bara nämna några. Det går även bra att prata med Ebba inför att ni ska få en ny familjemedlem – vad är viktigt att tänka på när det gäller träning och beteende för att förebygga problem?

Ebba är utbildad på etologi- och djurskyddsprogrammet vid SLU och hundbeteendeutredare via Attityd hundkunskap. Hon är fortbildad i frivillig hantering och har tagit emot stipendie från föreningen Pelle Svanslös vänner för sitt examensarbete “Stress hos katter i samband med veterinärbesök på ackrediterade kattvänliga kliniker”. Ebba är ansluten till Sveriges akademiska etologer.